APK voor gasleidingen

Tot 1992 was het beleid van de gasbedrijven dat uw binnenleiding tenminste één keer per tien jaar op gasdichtheid gecontroleerd (geperst) werd.

Tegenwoordig gebeurt dit alleen nog als u zich als nieuwe bewoner/verbruiker aanmeldt of wanneer uw gasmeter vervangen wordt. Het is gebleken dat in meer dan 5% van de geperste installaties een lekkage wordt gevonden. In oude wijken ligt dat percentage fors hoger.

De verantwoordelijkheid voor de dichtheid van uw gasleiding (na de meter) ligt bij de eigenaar. Naast onnodig gasverlies en onnodig hoge kosten is er natuurlijk een niet te onderschatten explosiegevaar.

Wilt u als eigenaar problemen voor komen, is het raadzaam uw gasleiding periodiek te laten afpersen volgens NEN 1078 en een zogenaamd persrapport voor uw administratie of verzekering op te vragen. De werkzaamheden bedragen ca. een uur werk (maximaal) en zijn uit te voeren bij het onderhoud van de CV. Het feit dat de overheid een APK keuring (nog) niet verplicht stelt doet niets af aan het risico.

Bron: Installateur en Stedin